Zajímavosti a historie o petardách

Autor: Tomáš
9.3.2018

Zábavní pyrotechnika je nedílnou součástí novoročních oslav. Prakticky každý petardy nebo ohňostroje zapaluje vzadu za domem, ale jen málokdo ví, kde se vlastně vzaly. Z historických pramenů vyplývá, že k jejich vzniku došlo v Číně už před více jak dvěma tisíci lety. Kolem nich panuje legenda, kterou si pojďme zmínit.

Za všechno může jeden čínský kuchař

Člověk by řekl, že za petardami nebo prskavkami stojí nějaký chemik nebo někdo podobného rázu. Ale ve skutečnosti v tom má ruce jenom čínský kuchař, který byl velmi zvědavý. Rozhodl se, zcela náhodně a neplánovaně, smíchat dřevěné uhlí, síru a ledek. Poté směs vměstnal do bambusové trubice a rázem ji zapálil.

K jeho překvapení došlo k obrovskému výbuchu, který mu skoro utrhl uši. A tím byla první petarda na světě.

Zajímavé tipy:

·         Nejlepší petardy na Silvestra

·         Nejkrásnější ohňostroje historie. Kde se konaly ty nejhezčí

·         Jak vybrat pyrotechniku

Zvuk, který vystrašil všechny bytosti

Onen zvuk byl tak otřesný, že by vystrašil všechny živé i neživé bytosti, dokonce ani zvířatům se zrovna nelíbil. A to bylo pro Číňany dobré znamení. V té době totiž věřili, že kolem nich panuje zlá síla NIAN, a ta požírá nejen úrodu, ale i samotné živé lidi. I proto se Číňané snažili ji zastrašit všemi možnými způsoby. A když se přišlo na velmi hlučné petardy, řetězy a dřívější metody zastrašování mohly jít stranou.

Během oslav Nového roku se proto Číňané hromadně semknuli, naplnili bambusové trubice onou směsí a zaháněli tím zlé síly. A zároveň si tím do nového roku přivolávali štěstí a blahobyt.

Nejen součást oslav Nového roku

Petardy se však staly tak oblíbenou záležitostí, že s nimi Číňané nechtěli čekat až do zmiňovaných oslav. A tak se staly součástí prakticky všeho, co se oslavovalo. A to jak svateb, tak narození dítěte, dokonce pohřbů.