Vánoce jdou s pyrotechnikou ruku v ruce. Jak předcházet požáru?

Autor: Tomáš
8.3.2019

Vánoční svátky se každým rokem nesou ve znamení třpytu, lesku, barev a také ve znamení blyštivé zábavní pyrotechniky. Umíte si konec roku představit bez jiskřících prskavek nebo bez petard, které se nahoře na obloze krásně rozprsknou do nejrůznějších tvarů a hvězdic? Zábavní pyrotechnika zkrátka stejně jako vánoční ozdoby a světýlka patří ke kouzelným svátkům a jejich úkolem je rozzářit jiskru v očích a vykouzlit úsměv na tváři. Jen tedy dodržujte několik zásad, díky kterým předejdete požáru.

Požáry jsou během vánočních svátků bohužel také něčím zcela běžným. Lidé špatně zachází s prskavkami, petardami nebo s obyčejnými svíčkami, které nechají hořet bez dozoru poblíž hořlavého materiálu. I hasiči potvrzují fakt, že nejčastější příčinou vzniku požárů je lidská nedbalost.

Otevřený oheň všude kolem nás

Během vánočních svátků jsou všude kolem nás nejen koledy a vonící cukroví, ale také otevřený oheň, který je opravdu velkým rizikem. Abyste předcházeli požáru a užili si tuto součást kouzelného období, do okolí až deseti centimetrů od otevřeného ohně nedávejte nic, co je hořlavé. I ve vzdálenosti deseti centimetrů od svíčky nebo prskavky se teplota pohybuje nad dvou set stupni Celsia, což stačí kupříkladu k zapálení ohně nebo plastu či textilu. Tak pozor na to.

Stejně tak zapálenou svíčku nepokládejte na cokoliv nebo prskavky nezapalujte poblíž sedaček či samotného vánočního stromečku. To je recept na další průšvih.

I při pouštění petard dodržujte bezpečnostní pravidla

Stejně velké riziko vzniku požáru hrozí ve chvíli, kdy se rozhodnete (zpravidla na nový rok) pouštět petardy nebo dělobuchy. Abyste si opravdu užili bezstarostnou a krásnou podívanou, doporučujeme dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Díky tomu nedojde k žádnému požáru, k výbuchu nebo k jinému ohrožení zdraví či majetku.