Pyrotechnika není zlo. Jen je nutné dodržovat bezpečnostní opatření [Rozhovor]

Autor: Michal
20.12.2023

Každoročně se před Silvestrem objevují názory, že by měla být pyrotechnika zakázána. „Úplný zákaz nikde v okolních zemích není. Mnohá omezení ale vedou k domácí výrobě petard, což přináší řadu tragických incidentů,“ říká Michal z e-shopu pyrosr.cz. Kromě prodeje se obchod specializuje také na osvětu, jak s pyrotechnikou nakládat a jak ji správně odpalovat.

Tradičně před Silvestrem se objevují názory, že pyrotechnika by měla být zakázána. Ať už kvůli zvířatům, nebo životnímu prostředí. Co si o tom myslíte vy?

Každý na to máme nějaký názor. Vzhledem k tomu, že pyrotechniku prodávám, je jasné, na jaké straně stojím. Ale ano, každý rok se v souvislosti se zákazem objevuje něco nového. Původně to byla ochrana domácích mazlíčků, kterým to vadí, později lesní zvěř, nyní ovzduší. Jakožto inženýra životního prostředí se musím vždy pousmát a čekám, co přijde příště.

Takže toto téma poctivě sledujete.

Ano, tato problematika mě zajímala už na vysoké škole. Problém je, že lidé si často nezjišťují fakta, nečtou články a dělají zkratky. Stačí se podívat na průzkumy s naměřenými hodnotami a grafy ukazujícími znečištění ovzduší v období silvestrovské noci. Koncentrace těžkých kovů, které jsou obsaženy v ohňostrojích klesají okamžitě, kolem 4. až 5. hodiny ranní už v ovzduší vůbec nejsou měřitelné. Já sám bydlím kousek od železáren a to ovzduší je tam daleko horší než kdekoliv jinde na Silvestra. Auto můžu umývat i 5x týdně.

Sledujete také trendy v okolních zemích?

Ano, v rámci EU je trendem zákaz pyrotechniky. Já s tím ale nesouhlasím, věřím v osobní zodpovědnost, stejně jako je tomu u cigaret či alkoholu. My prostě prodáváme zážitek.

U nás zatím ve městech platí zákazy v rámci vyhlášek, očekáváte, že i u nás dojde časem k dalšímu omezení?

Nemyslím si, že v nejbližší době dojde k omezení, samozřejmě věc druhá je odpalování pyrotechniky v místech, kde je to zakázáno. Pokud se jedná třeba o historické centrum Prahy nebo jiného města, věřím, že by lidé tento zákaz měli dodržovat a měli by vyrazit někam kus za město, kde můžou ohňostroje a ostatní pyrotechniku bezpečně odpalovat, aniž by hrozilo poranění ostatních osob.

Bezpečnost je samozřejmě dalším velkým tématem.

Osobně bych nechtěl trávit Silvestra v Praze. Vždy se totiž najdou podnapilí jedinci, kteří si myslí, že jsou nesmrtelní, a kteří pyrotechniku používají tak, jak by se neměla. Základem je dodržování bezpečnostních vzdáleností, které jsou uvedeny vždy na každém výrobku. Jdeme v tom příkladem a sepsali jsme také naše Desatero (p)odpalovače, tedy souhrn bezpečnostních rad pro každého, kdo manipuluje s pyrotechnikou.

Všechny ty zákazy a omezení povedou k faktickému zániku pyrotechniky?

Nikde v okolních zemích neplatí úplný zákaz pyrotechniky, i v Německu se může prodávat a odpalovat poslední dny v roce. Pro nás prodejce je to samozřejmě složitá situace – je nesmysl, abychom celý rok drželi sklad se zbožím, platili nájem a doufali, že poslední tři dny v roce se nám lidé neušlapou na prodejně a zároveň tímto krátkým prodejem pokryjeme veškeré náklady. Výhodu tak získají jen velké obchodní řetězce, které si takový prodej mohou dovolit. Ty ale odvádějí daně v zahraničí.

Hrozí tak nárůst černého trhu nebo nákup přímo v zahraničí?

Každý rok slyšíme o případech domácí výroby, kdy bohužel dojde ke škodám na majetku i zdraví. Návodů na výrobu pyrotechniky navíc najdete všude, není to až tak složité. Takže ano, těch incidentů přibyde. Už teď pozorujeme zvýšený nárůst poptávky o kategorii F4, na kterou je nutné mít průkaz odpalovače, protože se jedná o nebezpečné petardy. Obsahují 100 a více gramů pyroslože, oproti tomu v současných petardách je okolo 0,5 až 2 gramů pyrošlože. Dokážete si proto představit, jak nebezpečná situace může vzniknout. A tomu se i my snažíme zabránit.

Poptávka po pyrotechnice nepřichází jen s koncem roku

Jak se vy sám na Silvestra v podnikání připravujete?

Pyrotechnika není jen o Silvestru, ačkoliv lidé jej často s tímto dnem spojují. Pozorujeme ale trend využívání pyrotechniky i během roku. Jedná se totiž třeba i o prskavky na svatbách, dýmovnice při airsoftu či paintballu, mnohdy také při focení s profesionálním fotografem, který díky nim vytvoří na fotce doslova zázraky.

Přesto je ale pro prodejce Silvestr stále významný?

Pracujeme celý rok, ale je pravda, že ne vždy se na konec roku lze připravit. Pokaždé se řeší jiné problém a prodává se jiné zboží. Třeba letos kvůli zlevnění dopravy z Číny došlo k poklesu cen pyrotechniky, takže zásoby, které jsme měli na celou sezónu, jsme vyprodali už na začátku listopadu.

Takže hrozí na Silvestra nedostatek?

Ne, nebude to jako při covidu, stále budeme mít co prodávat. Lidé si navíc zvykli zboží objednávat online z pohodlí domova, a tak díky rychlosti naší expedice jsme schopní zboží i nyní v sezóně odeslat následující pracovní den, tak aby dorazilo, pokud není problém na straně přepravce, klasicky do dvou pracovních dnů.

A co zákazníci – připravují se na poslední chvíli, nebo přicházejí už během podzimu?

Letos naši věrní zákazníci naštěstí nakupují již od října, vědí, že není dobré nechávat nákup na poslední chvíli a že pak mohou být některé položky, které si chtějí pořídit, vyprodány. Samozřejmě drtivá většina nakupuje až poslední dva týdny před koncem roku, letos je celá situace podstatně horší jelikož 25. a 26. prosince jsou svátky a 27. musíme všechno zboží odeslat tak, aby stihlo dorazit do pátku. Naštěstí máme otevřenou i prodejnu, ale nevíme, kolik lidí napadne dorazit v neděli na Silvestra. Snad jich bude co nejvíce.

Jaké je nejčastěji prodávané zboží?

Jelikož je online reklama na pyrotechniku velmi omezená, museli jsme se zaměřit na netradiční formu propagace, a to pomocí influencerů a youtuberů. Podnikáme už 10 let, takže naštěstí máme obrovskou fanouškovskou základnu, která nám dává sama vědět, co mají rádi a co chtějí najít u nás. Od našeho vzniku se proto zaměřujeme hlavně na prodej petard, máme největší nabídku v Česku a na Slovensku a stále ji každoročně rozšiřujeme a mnoho zajímavých kousků. Na poslední chvíli hlavně před Silvestrem se ale prodávají hlavně ohňostroje.