Pyrotechnika, která není jen o novoročních oslavách

Autor: Tomáš
10.9.2019

V posledních letech je zábavní pyrotechnika nedílnou součástí narozeninových nebo svatebních oslav. Nemluvíme však jenom o petardách, ale především o ohňostrojích, které vnáší opravdu nezapomenutelnou atmosféru na každý večírek nebo mejdan. Jak již bylo nastíněno, zábavní pyrotechnika je skutečně velice, velice pestrou skupinou věcí, proto si jednotlivé druhy zmiňme.

Ohňostroje

Vůbec nejznámějším druhem zábavní pyrotechniky jsou ohňostroje, které z počátku byly součástí především novoročních oslav. Obrovské zářivé a někdy i několikaminutové “prskance” na obloze lákají každým rokem desítky lidí k tomu, aby se podívali z okna nebo zamířili na místo, odkud budou ohňostroj vidět nejlépe.

Dnes ohňostroje zpestřují také svatby nebo narozeninové oslavy.

Dýmovnice

I když si to možná neuvědomujeme, i dýmovnice do ruky jsou druhem zábavní pyrotechniky. V současné době jsou dýmovnice hitem hlavně ve světě fotografů, kteří s jejich pomocí kouzlí opravdu nevšední a velice originální fotografie. Dýmovnice se dnes používají prakticky u všech typů focení. Kouzelné je s nimi svatební focení, ale také focení zamilovaných párů.

Petardy a dělobuchy

Když se na nebi nerozprskne ohňostroj, bude to alespoň petarda. Petardy si lidé kupují hlavně na silvestrovské oslavy a sami si je odpalují minutu po půlnoci. V případě odpalování petard je třeba být velice opatrným a je nutné držet se několika pravidel. Například k odpalování petard musí dojít jenom na otevřeném prostoru (ne, balkon se za otevřený prostor nepovažuje) nebo je zakázáno odpalovat petardy přímo z rukou, pokud nechcete odjet do nemocnice s popáleninami.

Prskavky

Do zábavní pyrotechniky se řadí také obyčejné prskavky, se kterými dnes vznikají ty nejkrásnější a nejromantičtější svatební fotografie. Prskavky jsou zároveň symbolem vánočních svátků, ale opět platí, že se s nimi nesetkáte jen na konci roku.