Prskavky jsou součástí vánočních tradic

Autor: Michal
15.2.2019

Když se řekne slovo “Vánoce”, co se vám nejdříve vybaví? Co vám vyplyne na mysli jako vůbec první? Zatímco někdo si vzpomene na voňavé vánoční cukroví, jinému se zase rozeznějí v uších vánoční koledy. A někdo uvidí jiskru v očích dětí, když upnou svůj zrak na zářící prskavky. Není tedy pochyb ani sporu o tom, že se prskavky staly součástí vánočních tradic. Jenom díky nim je docílena ta správná vánoční atmosféra.

Zatímco někdo je toho názoru, že bez lití olova to nejsou Vánoce nebo že bez vykrajování jablíček ještě nezačaly vánoční kouzelné svátky, jiný je toho názoru, že Vánoce nejsou bez zapálení prskavek. Tato zábavní pyrotechnika se kromě vánočních svátků přidává také na narozeninové dorty nebo se jimi zdobí svatební fotografie.

Bez prskavek to nejsou Vánoce

I když se k zapalování zábavní pyrotechniky uchylujeme především ke konci roku, kdy oslavujeme odchod staré roku, a naopak oslavujeme příchod toho nového roku, prskavkám se věnujeme už o něco dříve, a to konkrétně na Vánoce. Bez nich se zkrátka nevytváří ta pravá sváteční atmosféra, která nastane těsně předtím, než svou roli převezme únava. Prskavky jsou v mnohých rodinách takovým vánočním vyvrcholením, kterým se uzavírá celý kouzelný večer.

Prskavky spojují

Prskavky (ostatně stejně jako jiná zábavní pyrotechnika) umí jednu věc, a sice spojit lidi kolem. Při zapálení prskavky nebo petardy se totiž oči všech soustředí do jednoho bodu a vzájemně se tak propojí. V okamžiku jde všude kolem cítit smích, radost, vzpomínky a také společné příběhy, na které se třeba už tolik nevzpomíná.

Prskavky jsou radost

Ať už jsou prskavky součástí vašich vánočních svátků nebo jsou součástí jiných tradic, které ve své rodině dodržujete, v každém případě nám dáte za pravdu, když řekneme, že prskavky jsou zkrátka radost.