Pravidla, která dodržovat při používání zábavní pyrotechniky

Autor: Tomáš
5.11.2021

Ať už se chystáte oživit silvestrovskou oslavu nebo chcete vnést nevšední atmosféru na oslavu narozenin s pomocí zábavní pyrotechniky, vždycky pamatujte na několik pravidel, kterými se musíte řídit při jejím používání. Zábavní pyrotechnika při nevhodném používání umí napáchat opravdu celou spoustu škod. Otázkou nyní zůstává, jakými pravidly se tedy řídit?

Vždy petardy odpalujte na otevřeném prostoru

Ať už jste se rozhodli odpálit obrovský ohňostroj nebo jenom drobnou petardu, která vydává pouze zvukový efekt, vždycky musíte najít vhodný prostor. Tímto vhodným prostorem se myslí otevřené prostranství, které je mimo veškeré hořlavé materiály. Mnozí lidé se domnívají, že otevřeným prostorem se rozumí balkon, ale tak tomu opravdu není. Balkon se za otevřený prostor nepočítá! Doporučujeme proto vyrazit do přírody, nejlépe na pole, nebo louku. V létě však pozor na uschlé traviny, které by mohly vzplanout. 

Nikdy neodpalujte petardy z ruky

Další zásadou, respektive pravidlem, kterým se řídit, je, že petardy nikdy neodpalujete přímo z ruky. Nechcete přece, abyste jeli do nemocnice s popáleninami třetího stupně. Pozor si dejte hlavně na nevybuchlé petardy – ty jsou velice nepředvídatelné.

Oznamte to sousedům i úřadům

I když odpalujete ohňostroj nebo petardy na soukromém pozemku, vždycky je dobré to ohlásit. A to konkrétně úřadům (pakliže se jedná o velký svatební či jiný ohňostroj), tak také sousedům (a to i tehdy, pokud odpalujete drobnou petardu nebo dělobuch). Úřady nemohou ohňostroj zakázat, pakliže k jeho vybuchnutí dojde na soukromém pozemku, ale díky ohlášení to budou brát v potaz. Sousedé zase budou vědět, že daný večer mají ochránit své domácí mazlíčky nebo poslat malé děti na prázdniny k babičce.

Zásadně se nikdy neodpaluje petarda ani větší ohňostroj v blízkosti domova seniorů, v blízkosti nemocnic, kostelů, radnic nebo v blízkosti útulků či statků!