Ohňostroje součástí každé slavnostní události. Při výběru hraje roli jeho délka

Autor: Michal
1.2.2019

Věděli jste, že ohňostroje původně nevznikly proto, aby oslavil příchod nového roku? Důvodem jejich vzniku byla touha zastrašit zlé duchy, kterých se lidé ve staré Číně obávali. Jelikož hluk byl to, co zlé duchy ihned zahnalo, hledali způsob, jak hluk napáchat, aniž by se nadřeli s řinčením řetězů. A ohňostroje – ty hluku napáchaly až, až! Později se tento typ zábavní pyrotechniky stal součástí novoročních a silvestrovských oslav a dnes zpestřuje každou slavnostní událost. Jsou tak součástí narozenin, svateb nebo oslav kulatých výročí.

Ohňostroje se hodí pořídit na každou oslavu, o které se ví, že bude trvat dlouho do noci. V současné době je možné koupit tišší ohňostroje, které se však pyšní opravdu krásnými světelnými efekty, ale také existují hlučnější varianty, které jsou většinou levnější. I když samozřejmě rozhoduje při výběru cena, větší roli hraje délka ohňostroje.

I několikaminutová podívaná

Věděli jste, že ohňostroje mohou být i několikaminutovou podívanou? Stačí si vzpomenout na novoroční velké ohňostroje, které pořádají města napříč celou Českou republikou. Ty mívají i patnáct minut, ne-li více!

Díky délce se určuje takzvaná dynamika ohňostroje. Pokud chcete delší ohňostroj s menším počtem ran, dosáhne se nižší kadence čili bude méně ran za minutu. Před pořízením ohňostroje si tak člověk musí dobře spočítat, jak dlouho chce, aby ohňostroj trval a kolik ran je vůbec ochoten zaplatit.

Na cenu má vliv množství složení ohňostroje

Pokud máte stanovený rozpočet na ohňostroj, je to jenom dobře. Na cenu má totiž vliv řada faktorů a pokud budete mít stanovené hranice, nezruinuje vás to. Kupříkladu má na cenu vliv množství složení neboli gramáž. Vyšší gramáž zajišťuje bohatší a vyšší efekty. I když tedy dva žhaví kandidáti na váš ohňostroj vypadají podobně, díky gramáži zjistíte, jak mohutné efekty budou.