Ohňostroje a jejich správná manipulace

Autor: Tomáš
9.3.2018

Ohňostroje neodmyslitelně patří k svatbám, oslavám narozenin, výročí, firemním večírkům, nebo také k dalším slavnostním příležitostem. Víte ale, jak ohňostroj správně odpalovat?

Krása nad hlavami

Zábavní pyrotechnika a ohňostroje se staly běžnou součástí mnoha významných událostí. S jejich pomocí dokážeme ještě více znásobit sváteční atmosféru. Na chvíli se zastavíme a užíváme si pohled na obzor, kde se rozprostírá světelná podívaná. Ohňostroje jsou také vyhledávanou kulisou pro fotografy, kdy se nabízejí naprosto nové možnosti, jak využít kontrastu světel a tmy. Při manipulaci s pyrotechnikou je však třeba dbát na základní bezpečnostní doporučení. Jaké to jsou?

Dětem pyrotechnika nepatří

I když si myslíte, že jsou vaše děti již „velké“, až do dospělého věku by s pyrotechnikou neměly vůbec zacházet. Nebudou si umět poradit se situací, kdy se jim během zapalování ohňostroje nechtěně „podaří“ pyrotechniku vyvrátit na bok. Děti mohou zazmatkovat a chovat se nepředvídatelně. Proto vždy dbejte na to, ať ohňostroj odpaluje pouze dospělá osoba, která již má s podobnými aktivitami zkušenosti. Děti umístěte do bezpečné vzdálenosti.

Kompakt postavte na pevnou podložku

Základem bezpečného odpálení kompaktního ohňostroje je postavit krabici na pevnou a rovnou podložku, ideálně na trávu. Podložka, který se pod kompakt podkládá, by vždy měla být nehořlavá. Na travní plochu tak můžete například položit kus pevného a rovného železa, ze kterého budete ohňostroj odpalovat. Kompaktní ohňostroj je také dobré ukotvit, aby se v průběhu odpalování nepřevrátil.

Bezpečná vzdálenost

Během zapalování ohňostroje si všímejte chvíle, kdy již zápalná šňůra hoří a ihned reagujte. Nikdy nemějte hlavu nad výmetnou částí. Když již šňůra hoří, urychleně odejděte do vzdálenosti alespoň 15 metrů od ohňostroje. Doporučená vzdálenost bývá také uvedena v bezpečnostních pokynech jednotlivých kompaktů.

Před tím, než ohňostroj zapálíte, se ujistěte, že je okolo něj dostatek volného prostoru, ve kterém se nenachází lidé, zvířata, hořlavé předměty, nebo třeba zaparkované automobily.