Jak získat průkaz odpalovače kategorie F4 a stát se pyrotechnikem v Česku?

Autor: Mirek
30.6.2023

Chceš odpalovat tu nejsilnější pyrotechniku a stát se profíkem? Hezky postupně ti ukážu, jak získat průkaz odpalovače, který je nutný pro odpalování pyrotechnických výrobků kategorie F4 v České republice.

Ale pozor, odpalování pyrotechniky je vážná záležitost, takže k tomu přistupuj s odpovědností a dodržováním bezpečnostních pravidel. Připravil jsem ti návod, jak se k tomuhle průkazu můžeš dostat.

1. Kolik ti je?

Alespoň 21 let – to je minimální věková hranice, kterou musíš dosáhnout, abys mohl žádat o průkaz odpalovače kategorie F4. Pokud ti je méně, budeš muset ještě chvíli vydržet.

2. Uč se a získávej zkušenosti

Než se pustíš do získání průkazu odpalovače, je důležité mít solidní vzdělání v oblasti pyrotechniky.

Musíš se zapsat na pyrotechnický kurz, který je uznávaný Českým báňským úřadem, nebo doložit diplom z výbušninového oboru na VŠCHT Pardubice nebo VA Brno, katedra výbušnin.

Nezapomeň získat praktické zkušenosti s pyrotechnikou – připoj se k týmu zkušených pyrotechniků a pořádně se nauč jejich triky.

3. Rozbij prasátko

Získání průkazu odpalovače bohužel není zadarmo. Musíš zaplatit správní poplatek ve výši 1000,- Kč pro Český báňský úřad. Takže si připrav nějakou hotovost.

4. Lékař je tvůj kámoš

Když se chceš stát pyrotechnikem, musíš mít potvrzení o své zdravotní způsobilosti. Nezapomeň zajít k lékaři, který je oprávněn provádět taková vyšetření. Musí se totiž ujistit, že jsi fyzicky způsobilý pro práci s výbušninami.

5. Ukáž svoje papíry

Při žádosti o průkaz odpalovače budeš muset doložit doklad o ukončeném základním nebo vyšším vzdělání (vysvědčení ze školy). Taky nemůžeš mít v rejstříku žádné vážnější zločiny, protože žadatel musí být dle zákona bezúhonný.

Po splnění všech těchto kroků, když už si studoval, nasbíral zkušenosti, zaplatil poplatek, potvrdil svoji zdravotní způsobilost, dosáhl dostatečného věku a jsi bezúhonný, je čas na zkoušku.

Projdi teoretickou a praktickou částí a dokaž, že jsi skutečně připraven!

A pak už se můžeš pustit do odpalování pořádných pyrotechnických show!

Vždy ale pamatuj na bezpečnost! Pokaždé se řiď platnými zákony a pravidly, a nikdy nezapomínej na důležitost dodržování bezpečnostních opatření.

Školení pro získání odborné způsobilosti k zacházení s pyrotechnickými výrobky kategorií T2 a F4
https://www.cuzzs.cz/cs/kategorie-t2-a-f4/

Školení pro získání odborné způsobilosti k zacházení s pyrotechnickými výrobky kategorie P2
https://www.cuzzs.cz/cs/kategorie-p2/