Jak správně používat dýmovnice v rukou

Autor: Tomáš
9.3.2018

Dýmovnice do ruky jsou příjemným zpestřením rodinného nebo produktového focení. Jak s nimi správně zacházet, aby dobře sloužili a nedošlo ke zranění? Kdo si dýmovnice také oblíbil? Vše vám prozradíme v našem článku.

Efektní fotografie

Dýmovnice do ruky jsou doslova hitem posledních let. S jejich pomocí se tvoří rodinné fotky s nezapomenutelnou atmosférou, vzpomínkové fotografie z oslavy narozenin, výročí, firemního večírku, nebo třeba neotřelé fotky svatebního páru. Lidé si je oblíbili také pro focení reklamních kampaní, kdy jejich dramatický výraz zaujme při tvorbě módních kolekcí, nebo focení produktů. Dýmovnice do ruky existují v mnoha barevných variantách, které lze navíc propojit.

Jak to dělá svatební fotograf?

Svatební fotograf je často s asistentem, který dýmovnici drží nebo doslova pobíhá, aby kouř byl na správné straně s ohledem na vítr a kompozici. Často se zapomíná, jak správně s dýmovnicí manipulovat, zvláště když už je třeba u focení myslet na řadu detailů. Někdy je svatební fotograf sám a může se stát, že bude mít ve zvyku dýmovnici doslova jen položit na pařez v lese, ale profesionální fotograf má na to určenou nádobu, aby se dýmovnice nepřevrátila či neroztočila.

Jen pro dospělé osoby

Je dobré znát základní bezpečnostní opatření, které jsou pro použití dýmovnice do ruky potřeba. Tato pyrotechnika spadá do kategorie P1 a je proto určena pouze pro dospělé osoby, které již mají dostatek zkušeností pro manipulaci se zábavní pyrotechnikou. I proto byste měli dbát zvýšené opatrnosti.

Na vlastní riziko

I když se jedná o dýmovnice do rukou, na jejich obalu se dočtete, že držení je pouze na vlastní riziko. Dýmovnice jsou efektní také v případě, že je odložíte do blízkosti focené osoby. Po zapálení začne dým houstnout, proto si vždy ohlídejte, zda jste správně natočeni v rámci aktuálních povětrnostních podmínek, a zda vám dýmovnice přinese kýžený efekt. Užívání v uzavřeném prostoru se nedoporučuje.

Zajímavý koníček

Dýmovnice do rukou ale nejsou výsadou jen fotografů. Jejich použití si pochvalují také ti, kdo naprosto propadli airsoftu a painballu. Při velké bitvě se jim tak podaří zmizet a nepozorovaně se ukrýt před nepřítelem. Dýmovnice tak tuto zábavu dokáží ještě více zdramatizovat a oživit.

Dýmovnice mohou přijít do rukou pouze dospělým osobám.